tisdag 7 juli 2009

Mall äktenskapsförord

Att själv upprätta ett äktenskapsförord kan vara mycket vanskligt. Det är inte helt ovanligt att familjerätten anses vara "enkel" juridik som gemene man själv kan hantera. Inget kan dock vara mer fel. Familjerätten är i vissa delar mycket komplicerad och rena felaktigheter eller otydligheter vid utformingen av juridiska dokument kan leda till osämja och kostsamma tvister inför domstol.

Grundregeln vid upprättandet av äktenskapsförord är därför att anlita en advokat eller annan jurist som är specialiser på just denna typ av juridik. Att söka advokat kan göras i alltfrån Gula Sidorna till olika tjänster på Internet.

För den som anser sig ha tillräckliga kunskaper för att själv upprätta ett äktenskapsförord finns det mallar att köpa i bokhandeln eller att ladder ner från Internet. Vissa kostar pengar andra är gratis.

Här finns ett par länkar till dokumentmallar för äktenskapsförord som är gratis och som i vart fall kan utgöra en utgångspunkt vid upprättandet av ett äktenskapsförord.

Mall för äktenskapsförord 1
Mall för äktenskapsförord 2

torsdag 2 juli 2009

Hur giftorättsgod kan bli enskild egendom

Makars tillgångar klassificeras som giftorättsgods eller enskild
egendom. Att egendomen är giftorättsgods är det vanligaste och det som gäller när ingenting särskilt har avtalats. Egendom kan bli enskild på följande sätt:

1. Äktenskapsförord.
2. Testamente.
3. Gåva.
4. Förmånstagarförordnande i försäkring.
5. Utbyte.